Loading...


Pentru sportivii de elită, pasionații de fitness și cei care merg la sală, mentalitatea potrivită este cea mai bună modalitate de a obține performanță perfectă. Cel mai înalt nivel de motivație intrinsecă este cunoscut sub numele de flux. Fluxul este descris ca imersiune totală în activitate până la punctul în care nimic altceva nu contează. Psihologul maghiar Profesorul Mihaly Csikszentmihalyi, un psiholog de frunte în domeniul conceptului de flux, susține că fluxul are loc atunci când există o potrivire perfectă între cerințele percepute ale unei activități și capacitatea percepută de a satisface cerințele.

În timpul fluxului, pierzi conștientizarea de sine și devii complet cufundat în activitate. Acest lucru creează apoi o stare în care performerul este recompensat intern cu modelele de mișcare implicate, aceasta este cea mai mare experiență printre participanții la sport, cunoscută în mod obișnuit ca „a fi în zonă”. Serena Williams a spus odată: „Dacă poți continua să joci tenis în timp ce cineva trage cu pistolul pe stradă, asta înseamnă concentrare” și, în cele din urmă, „a fi în flux”.

Pentru a intra în această zonă optimă, mulți sportivi ascultă muzică înainte de competiție pentru a se relaxa, a se pregăti mental, a se concentra pe sarcina în cauză și a ușura starea de flux. Muzica are un efect fiziologic asupra ritmului cardiac și a nivelului de adrenalină și poate fi un stimulent. De asemenea, poate motiva și crește rezistența în timpul antrenamentului (în timpul unui maraton, de exemplu), poate distrage atenția de la oboseală și poate schimba percepția stresului în timpul antrenamentului, toate acestea pot ajuta la obținerea fluxului. Următoarele sunt o serie de intervenții psihologice care pot fi utilizate ca parte a rutinei zilnice de pre-competiție, antrenament sau competiție pentru a vă ajuta să obțineți performanțe optime.

Folosește o conversație pozitivă cu sine

Muhammad Ali a fost un maestru al convorbirii pozitive și al autoafirmării, datorită celebrului său citat „I’m the Greatest” (care a inspirat hitul lui R. Kelly „The World's Greatest”). A folosit această afirmație atât de des și cu atâta convingere încât până la urmă până și cei mai mari rivali ai săi au crezut-o. De asemenea, vă puteți crea propriile declarații de autoafirmare pentru a vă spori încrederea în domeniul ales. Ei vă vor confirma că aveți abilitățile, abilitățile și încrederea în sine necesare pentru a reuși. Pentru un alergător de fond, aceasta poate fi expresia „alerg întotdeauna singur”, ajutând la blocarea presiunii altor concurenți de pe teren. Pentru un alpinist, ar trebui să fie „Nu există munte suficient de înalt”.

Adăugat cu Muzică: Afirmații versurice - Cântece care conțin versuri cu afirmații pozitive de exercițiu, cum ar fi „lucrează-ți corpul”, „împinge-l” sau „aleargă la ritm”. De exemplu, proverbe binecunoscute pozitive și inspiraționale precum „Dacă depui efort, cu siguranță vei reuși” („Mă-te în sus” de Curtis Mayfield) sau „Cred că pot, cred că pot reuși” ( de la coloana sonoră la filmul de dans Darling) poate duce la rezultate motivaționale pozitive și, la rândul lor, la o performanță mai reușită. Versurile motivante pot fi găsite într-o mare varietate de melodii captivante, așa că ascultați, credeți și mergeți!

Vizualizați succesul

A vedea înseamnă a crede, după cum se spune, și a avea imagini sau vizualizări structurate îți permite să vezi în ochiul minții tale rezultatele dorite pe care le dorești fizic. Recreând aceste rezultate cu imagini multisenzoriale (văz, sunet, atingere), există dovezi științifice convingătoare că vă creșteți mult șansele de a obține rezultate superioare, deoarece imaginile programează mușchii (Karageorghis & Terry, 2011). Michael Phelps, de 14 ori campion olimpic de înot, a declarat: „Înainte de probele olimpice, am făcut multă vizualizare. Și cred că m-a ajutat să-mi dau seama cum ar fi când voi ajunge acolo.”

Adăugat cu Muzică: Muzica poate crea imagini în mintea ta care să motiveze; de exemplu, prin asocieri ale operei cu cultura populară, cum ar fi coloana sonoră Rocky, sau prin amintiri personale. În plus, melodia „Proud” de M People a fost folosită ca coloană sonoră pentru multe dintre imaginile sportive produse pentru concursul olimpic de la Londra 2012. De ce să nu fii creativ găzduind propriul tău montaj de performanță, fie că este vorba de un sport individual sau de echipă. Imagini de performanțe reușite, lucru în echipă, antrenament intens, negocieri motivante în echipă, însoțite de o coloană sonoră semnificativă și inspirată. Verifică-l în dressing înainte de a ieși afară și arată-ți cea mai bună performanță!

Un studiu realizat de Pates, Karageorgis, Fryer și Maynard (2003) a constatat că trei jucători de netball de la colegiu au testat efectele muzicii înainte de sarcină și ale imaginilor legate de performanță asupra stării de flux și a performanței netballului. Doi din trei jucători au raportat o percepție îmbunătățită a fluxului (în timp ce toți trei au arătat o tragere îmbunătățită). Pates și colab. au concluzionat că imaginea muzicală poate îmbunătăți performanța atletică prin declanșarea emoțiilor și cogniției legate de flux.

Fii pompat

José Mourino, celebrul manager de fotbal și autoproclamat „persoană specială”, a spus odată: „Mi-au luat 15 ani să obțin succesul peste noapte”. Termenul „motivație” provine din cuvântul latin „movere”, care înseamnă „a mișca”, și descrie o forță internă puternică care ne permite să dirijam comportamentul într-un anumit fel. Motivația este cu siguranță o componentă importantă a performanței și ne ajută să obținem fluxul optim pe care ne dorim să-l obținem în timpul antrenamentului și competiției. A avea obiective clare vă oferă un sentiment de direcție care vă poate ajuta să rămâneți motivat (lucrând la obiective de proces mici și atingerea lor vă va ajuta să vă atingeți obiectivul final).

Nu toată lumea are aceeași motivație, iar experții cred că există cel puțin două tipuri principale. Orientare către Ego: Fă sport pentru că vrei să fii un câștigător. Orientat către sarcini: Fă exerciții fizice pentru că îți place să fii cel mai bun, îmbunătățindu-ți performanța personală. Poți avea ambele tipuri de motivație, dar cel mai bine este să ai un nivel ridicat de egoism și orientare către sarcini, sau un nivel scăzut de ego și un nivel ridicat de orientare către sarcini. Oamenii cu acest tip de motivație muncesc din greu în sport și nu renunță atunci când lucrurile nu merg.

Adăugat cu muzică: gândiți-vă la ce se concentrează un atlet de top, cum ar fi canotajul de două ori campion olimpic James Cracknell. Are capacitatea de a intra în „zonă” și de a deveni foarte motivat pentru a-și atinge obiectivele. Una dintre metodele folosite de Cracknell a fost să asculte muzică rock tare chiar înainte de cursă pentru a crea starea de spirit pentru cursă. Gusturile muzicale ale lui Cracknell l-au condus la Red Hot Chili Peppers, totuși muzica este o alegere foarte personală, așa că luați în considerare ce melodii sunt cel mai probabil să vă motiveze și să vă pregătească să câștigați. De asemenea, deținătoarea recordului mondial de maraton, Paula Radcliffe, a spus: În pregătirea pentru cursele majore, fac un playlist și îl ascult în timpul cursei de decolare. Mă ajută să mă adaptez și îmi amintește de momentele în care am muncit din greu sau m-am simțit bine. Cu muzica potrivită, mă antrenez mult mai greu.”